29.11.2022
Koniak – jak znaleźć najlepszy? Podpowiadamy
Koniak – jak znaleźć najlepszy? Podpowiadamy
Koniak to szanowany szlachetny trunek z Francji. Produkuje się go w miejscowości o nazwie Cognac i sprzedaje głównie lokalnie, ale jego spora część trafia także do eksportu poza granice kraju. Pomimo tego, że wciąż nie jest tak popularny jak klasyczna whisky, wino, czy wódka coraz częściej możemy natknąć się na niego na sklepowych półkach. Co warto wiedzieć o tym interesującym trunku, jak wybrać pierwszą butelkę?
Dobry koniak
Przede wszystkim, trzeba podkreślić, że koniak to opcja dla tych nieco bardziej cierpliwych osób: bogatszy smak uzyskuje on wraz z wiekiem. Młodsze propozycje to tak naprawdę synonim mniejszego bogactwa zarówno jeśli mówimy o smaku jak i aromacie. Nie jest więc to najlepsza propozycja dla doświadczonych koneserów, ale wciąż może być interesująca dla początkujących osób.
Wino, na którego bazie powstaje cognac produkowane jest z francuskich białych winogron, zbieranych podczas jesieni, na przełomie września oraz października. Destylacja przebiega w alembikach szarentejskich, po czym otrzymany w ten sposób destylat trafia do beczek z dębu, gdzie odbywa okres dojrzewania. Na końcu rozcieńcza się go do mocy 40% ABV. Dobry koniak charakteryzuje się przede wszystkim topową jakością składników.
Wysokiej klasy koniak
Wyborny koniak
Przy wyborze koniaku, który wpisze się w nasze oczekiwania, warto wziąć pod uwagę jego kategorie. Te poinformują nas o tym, jak okres czasu trunek spędził w beczkach. Trzy typy oznaczeń, które każdy fan koniaku (i nie tylko) powinien znać to: V.S., najmłodszy rodzaj, który dojrzewa co najmniej dwa lata, S.O.P., który spędził w beczce przynajmniej cztery lata, z kolei koniak dojrzewający przez minimalny okres dziesięciu lat, dostaje miano X.O.
Może nas nieco zniechęcić fakt, że młodsze opcje nie oferują dużej złożoności smaków. Jeśli jednak jesteśmy tymi początkującymi w świecie koniaków, wcale nie musimy decydować się na zakup starszych ekspresji. Na pierwsze spotkanie z koniakiem nadadzą się młodsze butelki o przystępnej cenie.
Dobry koniak na prezent
Chcesz podarować komuś koniak w prezencie, ale nie masz zielonego pojęcia czym się kierować? Oczywiście, powinniśmy przede wszystkim brać pod uwagę preferencje konkretnej osoby, jednak co jeśli ich nie znamy? W wypadku kiedy jest to na przykład nasz partner biznesowy, o którym wiemy dosyć mało, sprawdzi się tutaj znana propozycja. Znanej marki alkohole automatycznie uważa się za napoje dobrej jakości, jest to więc strzał w dziesiątkę.
Kiedy z kolei wybieramy prezent dla doświadczonego degustatora, możemy postawić na opcję mniej znaną, niszową, gdzie jest duże prawdopodobieństwo, że zostanie ona doceniona. Jeśli niezbyt znany trunek podarujemy początkującemu, może on uznać, że jest to wybrana na szybko opcja budżetowa. Różnego rodzaju koniaki znajdziesz w sklepie Krest.
Koniak jest coraz bardziej popularny
Jak podawać koniak?
Nawet jeśli wybierzemy budżetową opcję, wciąż mamy sposoby na to, aby jak najbardziej cieszyć się degustacją. Oczywiście, przystępne cenowo opcje nie będą nas aż tak zaskakiwać, ale wciąż mają dużą szansę w jakiś sposób nas zauroczyć. Kluczowe będzie tutaj podanie naszego destylatu.
Bez dwóch zdań, koniak najlepiej jest podawać czysty, w niewielkich rozmiarów kieliszkach tulipanowych z delikatnie wydłużoną nóżką. W przypadku kiedy smak okaże się nieco zbyt intensywny i uniemożliwi nam efektowną degustację, można rozcieńczyć alkohol z odrobiną wody: nabierze on wtedy łagodniejszego profilu smakowego. Koniak należy przechowywać w temperaturze pokojowej.