Salmonella w popularnych przyprawach

16.07.2019

Salmonella w popularnych przyprawach

W gorczycy białej firmy Prymat wykryto groźną bakterię. Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu jej z obrotu. – Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – informuje.

Badanie produktu „Gorczyca biała cała” firmy Prymat w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu.

Szczegóły dotyczące niebezpiecznego produktu:

Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat

Masa netto: 30 g

Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój

Data minimalnej trwałości: 05.2022

Numer partii: 1298133

Firma Prymat poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwracania jej do magazynu firmy.

Zaprasza też wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

Bakterie salmonelli powodują zatrucia. Zarażony odczuwa ból brzucha, głowy, ma wymioty i biegunkę. Może im towarzyszyć podwyższona temperatura.

  • Katarzyna Gwara
Najnowsze artykuły