22.08.2019
Szkodliwe bakterie w serze
Jedna partia żółtego sera Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI została wycofana z obrotu. Powód? Wykrycie bakterii listeria monocytogenes. Spożycie zanieczyszczonej nimi żywności może prowadzić do groźnej choroby, zwanej listeriozą. Stanowi ona szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację o wycofaniu z obrotu jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach. Konkretnie chodzi o:
Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019
Powinniśmy więc sprawdzić, czy mamy w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Ustalono, że partia sera z bakteriami trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu. Jakie są konsekwencje zarażenia bakterią? U kobiet w ciąży pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes znajdziemy na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.