Targowiska w dobie koronawirusa

29.03.2020

Targowiska w dobie koronawirusa

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone czy place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, jak również stragany z produktami spożywczymi. Aby ograniczyć zagrożenie związane z zarażeniem koronawirusem, Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych.

Aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego.

W związku z tym należy:

  • Stosować właściwą higienę rąk
  • Stosować higienę kaszlu i oddychania
  • Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
  • Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
  • Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
  • W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowychUWAGA!

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!

Bardzo ważna jest dbałość o czystość i higienę całego targowiska, zarządzanie odpadami – wywóz śmieci, regularne sprzątanie, a także zintensyfikowanie  mycia i dezynfekcji toalet, wskazane jest ustalenie harmonogramów dezynfekcji obiektów ogólnodostępnymi środkami, dbałość o odstępy między klientami (np. informacje w formie plakatów jak myć ręce w toaletach ogólnodostępnych, wywieszki, a jeśli to konieczne ograniczenie liczby klientów przebywających jednocześnie na targowisku/bazarze, zapewnienie przy wejściu na bazar/targowisko pojemników z płynem dezynfekcyjnym).

W przypadku, gdy wymagania higieniczne nie mogą być przestrzegane, zarządca targowiska powinien podjąć decyzję, w trosce o dobro i bezpieczeństwo konsumentów, o ograniczeniu działania części lub całości targowiska/bazaru.

  • oprac. kg
Najnowsze artykuły