Nowe pracownie w Złotym Potoku

23.10.2017

Nowe pracownie w Złotym Potoku

W Zespole Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku otwarte zostały nowe pracownie dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

W szkole powstały trzy pracownie:

–        pracownia technologii gastronomicznej z 6 stanowiskami roboczymi wyposażonymi w zlewy, stoły robocze i trzony kuchenne,

–        pracownia planowania i produkcji gastronomicznej z 15 stanowiskami komputerowymi z dostępem do internetu,

–        pracownia obsługi gości, w której mieszczą się dwa, w pełni wyposażone stanowiska barowe oraz stoliki i krzesła dla gości.

Oprócz tego powstało zaplecze socjalne i szatnia dla młodzieży.
Realizowane od lutego prace dotyczyły wymiany oświetlenia, instalacji elektrycznej, instalacji wodno–kanalizacyjnej w ścianach i podłodze, wykonania okładzin z płytek ceramicznych, malowania ścian i sufitów oraz montażu:  instalacji wentylacyjnej, zabudowy meblowej, wyposażenia kuchennego, systemów multimedialnych i osprzętu elektrycznego. Dodatkowo zakupiono wyposażenie niezbędne do prowadzenia szkolenia i egzaminów zawodowych: kuchnie indukcyjne, lodówki, zmywarkę do naczyń, robot kuchenny wieloczynnościowy, witrynę chłodniczą, ekspres ciśnieniowy do kawy, programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań produkcyjnych oraz wiele innego sprzętu, w tym m.in. piec konwekcyjno – parowy.

Zrealizowana z rozmachem inwestycja pn. ,,Nowoczesna baza dydaktyczna miarą sukcesu zawodowego – modernizacja bazy dydaktycznej kształcenia zawodowego w Zespole Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku” pochłonęła blisko 1 milion zł (dokładnie 922 907 zł)., z czego 529 092 zł to środki unijne, natomiast 393 815 zł to środki pochodzące z budżetu powiatu częstochowskiego.
Starosta częstochowski Krzysztof Smela nie krył zadowolenia z efektów realizacji programu, który umożliwił pozyskanie części pieniędzy na utworzenie pracowni. – Myślę, że takich stanowisk pracy i takiego wyposażenia nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w naszym kraju – mówił starosta. – Jestem też przekonany, że umiejętność pracy na najnowocześniejszym sprzęcie i znajomość najnowszych technologii da w przyszłości naszym uczniom  szansę na pracę u najlepszych szefów kuchni. I dlatego nie mam wątpliwości, że pieniądze, które powiat przekazał na realizację tej inwestycji, zostały dobrze wykorzystane.

 

  • kg
  • zdj. Starostwo Powiatowe Cz-wa
Najnowsze artykuły