Biedronka wycofuje mrożonki!

31.07.2018

Biedronka wycofuje mrożonki!

Biedronka wycofuje ze swoich sklepów mrożonki wyprodukowane przez firmę Greenyard Frozen Poland. Produkt może zawierać bakterię Listeria monocytogenes. Stanowi ona zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:

  • Fit Mix marchwiowy 400 g
  • Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
  • Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
  • Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g

oraz produkt marki Pinguin:

  • Kukurydza format opakowania 2,5 kg

z datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020

Konsumenci, którzy zakupili poniższe produkty, proszeni są o zniszczenie ich lub zwrócenie do punktu sprzedaży, w którym został nabyty zgodnie z zachowaniem procedury wycofania obowiązującej w danym podmiocie.

 

 

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

Głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

  • kg
Najnowsze artykuły