31.07.2018
Biedronka wycofuje mrożonki!
Biedronka wycofuje ze swoich sklepów mrożonki wyprodukowane przez firmę Greenyard Frozen Poland. Produkt może zawierać bakterię Listeria monocytogenes. Stanowi ona zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:
- Fit Mix marchwiowy 400 g
- Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
- Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
- Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
oraz produkt marki Pinguin:
- Kukurydza format opakowania 2,5 kg
z datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020
Konsumenci, którzy zakupili poniższe produkty, proszeni są o zniszczenie ich lub zwrócenie do punktu sprzedaży, w którym został nabyty zgodnie z zachowaniem procedury wycofania obowiązującej w danym podmiocie.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.