![Dzień języka hiszpańskiego](https://zycieczestochowy.pl/wp-content/uploads/2020/04/spain-379535_1920_767x470_acf_cropped.jpg)
23.04.2020
Dzień języka hiszpańskiego
23 kwietnia to Dzień Języka Hiszpańskiego. Ma on na celu podkreślić jego globalne znaczenie i oczywiście zachęcić do nauki. Pewnie nie wszyscy o tym wiedzą, ale to właśnie hiszpański jest drugim najpowszechniej używanym językiem na naszej planecie.
Z szacunków wynika, że hiszpański jest językiem ojczystym dla ok. 650 milionów ludzi na całym świecie – w Europie, obu Amerykach i w Afryce. Święto to zostało ustanowione upamiętniając zmarłego pisarza Miguel de Cervantes, autora „Don Kichota”, jednego z najważniejszych hiszpańskojęzycznych dzieł literackich.
Może w takim dniu warto również przyjrzeć się bliżej kuchni hiszpańskiej? Do najbardziej znanych na całym świecie dań należą:
- churros – paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady
- arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią na gęsto – potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno
- flan – rodzaj puddingu
- alfajor – kruche ciastka z kajmakiem
- paella – potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu
- gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki
- chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe
- tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków
- tortilla francesa – omlet jajeczny
- tapas – wszelkiego rodzaju zakąski
- patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem
- oreja – ucho wołowe smażone we fryturze
- serranito – kanapka z gotowaną kiełbasą
- fuet – katalońska wędlina, cienka kiełbasa wieprzowa pokryta szlachetną pleśnią
- chorizo – cała kategoria wieprzowych kiełbas przyprawianych dużą ilością papryki suszonej pimenton