Dzień języka hiszpańskiego

23.04.2020

Dzień języka hiszpańskiego

23 kwietnia to Dzień Języka Hiszpańskiego. Ma on na celu podkreślić jego globalne znaczenie i oczywiście zachęcić do nauki. Pewnie nie wszyscy o tym wiedzą, ale to właśnie hiszpański jest drugim najpowszechniej używanym językiem na naszej planecie.

Z szacunków wynika, że hiszpański jest językiem ojczystym dla ok. 650 milionów ludzi na całym świecie – w Europie, obu Amerykach i w Afryce. Święto to zostało ustanowione upamiętniając zmarłego pisarza Miguel de Cervantes, autora „Don Kichota”, jednego z najważniejszych hiszpańskojęzycznych dzieł literackich.

Może w takim dniu warto również przyjrzeć się bliżej kuchni hiszpańskiej? Do najbardziej znanych na całym świecie dań należą:

  • churros – paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady
  • arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią na gęsto – potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno
  • flan – rodzaj puddingu
  • alfajor – kruche ciastka z kajmakiem
  • paella – potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu
  • gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki
  • chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe
  • tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków
  • tortilla francesa – omlet jajeczny
  • tapas – wszelkiego rodzaju zakąski
  • patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem
  • oreja – ucho wołowe smażone we fryturze
  • serranito – kanapka z gotowaną kiełbasą
  • fuet – katalońska wędlina, cienka kiełbasa wieprzowa pokryta szlachetną pleśnią
  • chorizo – cała kategoria wieprzowych kiełbas przyprawianych dużą ilością papryki suszonej pimenton
  • Redakcja
Najnowsze artykuły