HASHIMOTO – Autoimmunologiczne Zapalenie Tarczycy

06.11.2017

HASHIMOTO – Autoimmunologiczne Zapalenie Tarczycy

Hashimoto, autoimmunologiczna choroba będąca najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy. Etiologia schorzenia w dalszym ciągu nie jest do końca znana. Wiadomo jednak, że wpływ na występowanie tej jednostki chorobowej mają predyspozycje genetyczne. Jakie sygnały daje nam organizm, kiedy nasz układ odpornościowy przestaje działać prawidłowo?

 

Choroby autoagresywne to choroby, w których nasz układ odpornościowy atakuje swoje własne komórki rozpoznając je jako obce antygeny.

W konsekwencji miąższ tarczycy jest niszczony, a produkcja tyroksyny i trijodotyroniny zostaje zahamowana.

Hashimoto jest najczęściej występującą przyczyną niedoczynności tarczycy. Objawy schorzenia często uniemożliwiają normalne funkcjonowanie i zaburzają komfort życia. Chorobie towarzyszą wahania nastroju, stany depresyjne, uciążliwa bezsenność. Pacjenci skarżą się na suchość skóry, wypadanie włosów i problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, czego powodem w dużej mierze są zaparcia oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Comiesięczne krwawienia u kobiet cierpiących na Hashimoto są zwykle bardzo obfite i bolesne.

Duży problem może również stanowić zajście w ciążę oraz jej utrzymanie. Choroba ta nie wyklucza macierzyństwa, jednak nieustabilizowany poziom hormonów może być przyczyną zarówno trudności z poczęciem, jak i poronień.

Jak zatem zdiagnozować tą jednostkę chorobową?

Badanie TSH, które jest jednym z najczęściej wykonywanych badań diagnostycznych w kierunku chorób tarczycy niestety nie jest wystarczająco miarodajne, ponieważ niejednokrotnie u pacjentów cierpiących na Hashimoto wynik mieści się w granicach normy. W celu potwierdzenia diagnozy należy wykonać bardziej szczegółową analizę. Podwyższone wartości przeciwciał anty TPO oraz anty TG świadczą zwykle o chorobie na tle autoimmunologicznym. Należy również zbadać hormony tarczycowe.

Z wynikami badań należy udać się do lekarza endokrynologa w celu postawienia trafnej diagnozy.

Jak leczyć Hashimoto?

Preparatem stosowanym w leczeniu niedoczynności tarczycy jest tyroksyna. Dawki dobierane są indywidualnie dla każdego pacjenta przy uwzględnieniu jego masy ciała, płci, wieku oraz reakcji na lek. Terapia musi odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarską.

Jednak w przypadku tej jednostki chorobowej nie tylko farmakologia stanowi podstawę leczenia. Równie istotna jest dietoterapia. W przypadku chorób tarczycy ważne jest ograniczenie spożywania nasion roślin strączkowych. Przede wszystkim należy wyeliminować soję, ze względu na jej zdolności wolotwórcze oraz zawartość goitrogenów, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Zauważono również, że wyeliminowanie z diety laktozy oraz glutenu ma pozytywny wpływ na samopoczucie pacjentów cierpiących na Hashimoto. Dieta bezglutenowa pomaga uporać się z przykrymi dolegliwościami towarzyszącymi tej jednostce chorobowej, tj. zaparcia, biegunki, refluks, ciągłe uczucie zmęczenia. Ten rodzaj diety zalecany jest także ze względu na fakt, iż choroby autoimmunologiczne często „chodzą w parze”. Niejednokrotnie u osób cierpiących na Hashimoto ujawnia się również celiakia, przy której eliminacja glutenu z codziennej diety jest niezbędna.

Czy istnieje zatem możliwość zapobiegania chorobie?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to co jest przyczyną Hashimoto. Naukowcy potwierdzili, że wpływ na zachorowanie mają predyspozycje genetyczne, infekcje, stres. Badania jednak wykazują, że istotną kwestię odgrywają tu także wolne rodniki. Powstają one w naszym organizmie znacznie szybciej, kiedy nadużywamy alkoholu, często się opalamy, palimy papierosy czy żyjemy w ciągłym stresie. Antidotum przeciwko wolnym rodnikom są antyoksydanty, substancje pomagające neutralizować szkodliwe dla nas procesy utleniające. Zapobiegają chorobom oraz opóźniają proces starzenia się.

Gdzie je znajdziemy?

Pod postacią witamin A, C, E obecnych w razowym pieczywie, czarnych porzeczkach, papryce, rybach. Warto do swojej diety wprowadzić pestki dyni oraz orzechy brazylijskie zawierające selen, który usprawnia układ odpornościowy. Zawarty w czerwonych pomidorach likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Wchłaniany jest najlepiej w obecności tłuszczu, dlatego do sosów pomidorowych warto dodać odrobinę masła czy oliwy.

Przeciwutleniacze w formie polifenoli znajdziemy w naparze z czystka, a dobroczynne flawonoidy w czerwonym winie, kawie i herbacie.

Centrum Medyczne Alfamedica

Jana Kilińskiego 166, 42-200 Częstochowa

tel. 34 314 71 07

www.alfamedica.med.pl

www.facebook.com/alfamedica.czestochowa/

  • Zespół Medyczny Alfamedica
Najnowsze artykuły