Kto zostanie nowym dyrektorem “Parkitki”? Ogłoszono konkurs na stanowisko kierownika

31.07.2023

Zarząd Województwa Śląskiego ogłosił konkurs na stanowisko dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Najświętszej Maryi Panny w Częstochowie. Jakie wymogi musi spełnić kandydat na kierownika “Parkitki”?

Z dniem 6 marca 2023 roku funkcję kierownika “Parkitki” przestał pełnić Zbigniew Bajkowski, a tymczasowym dyrektorem mianowano Łukasza Połatyńskiego, który wcześniej obejmował stanowisko wicedyrektora ds. Administracyjno-Technicznych Szpitala w Knurowie. Wybranie nowego dyrektora w drodze konkursu jest jednak konieczne, ponieważ wszystkie stanowiska kierownicze podmiotów podległych Urzędowi Marszałkowskiego tego wymagają.

Konkurs zostanie przeprowadzony w oparciu o ustawę z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz.U. 2023 r., poz. 991), rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 lutego 2012 r. w sprawie sposobu przeprowadzania konkursu na niektóre stanowiska kierownicze w podmiocie leczniczym niebędącym przedsiębiorcą (Dz.U. 2021 r., poz. 430) oraz Regulamin przeprowadzania konkursu na ww. stanowisko.

Od przyszłego kandydata na dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Częstochowie wymaga się m.in. wykształcenia wyższego, posiadania wiedzy i doświadczenia, dających rękojmię prawidłowego wykonywania obowiązków kierownika (dyrektora), posiadania co najmniej pięcioletniego stażu pracy na stanowisku kierowniczym albo ukończenia studiów podyplomowych na kierunku zarządzanie i co najmniej trzyletni staż pracy.

Więcej: https://www.szpitalparkitka.com.pl/media/static/aktualnosc/2023/Og%C5%82oszenie%20o%20konkursie%2007.pdf

• pn
Najnowsze artykuły