Nowe warzywo pojawiło się na polskim rynku. Poznajcie zucchiolo!

29.08.2024

Nowe warzywo pojawiło się na polskim rynku. Poznajcie zucchiolo!

Zucchiolo jest połączeniem ogórka i cukinii, a wyglądem przypomina małą dynię. Opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Już teraz możemy spotkać zucchiolo w sklepach, więc warto dowiedzieć się o nim nieco więcej.

 

Z wyglądu warzywo to przypominać może małą, żółtą lub zieloną dynię. Ma ok. 8 cm średnicy i waży ok. 250 g. Skórka warzywa jest błyszcząca i gładka, a co ważne – jadalna. Wewnątrz znajduje się jasny, chrupiący miąższ o smaku, który jest orzeźwiający jak ogórek, ale ma delikatnie słodkawą nutę charakterystyczną dla cukinii. Nowe warzywo może mieć wiele zastosowań w kuchni – zucchiolo idealnie nadaje się do jedzenia na surowo, np. w sałatkach, ale świetnie sprawdzi się też jako składnik dań gotowanych czy grillowanych. Można je używać jako zdrową przekąskę lub dodatek do bardziej złożonych potraw. Za jego komercjalizację na europejskim rynku odpowiadają dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma. Specjaliści z Beyond Seeds oraz hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa pracowali przez 5 lat, aby udało się zaadaptować uprawę zucchiolo do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego, co umożliwia jego produkcję w Europie. Dotychczas zucchiolo hodowane było przede wszystkim w Ameryce Południowej.

 

 

 

  • pn
Najnowsze artykuły