Pusta lodówka, czyli o częstochowskiej jadłodzielni

11.11.2022

Pusta lodówka, czyli o częstochowskiej jadłodzielni

Statystyczny Polak co roku wyrzuca 153kg jedzenia. Co zrobić, aby tego nie marnować? Na mapie Częstochowy jest miejsce, gdzie można oddać nadmiar żywności. Odwiedziliśmy częstochowską jadłodzielnię, ale jak się okazało, lodówka jest pusta…

Jadłodzielnia- z czym to się je? To po prostu lodówka, która jest udostępniona dla każdego. Ludzie mogą przyjść i zostawić żywność, której mają za dużo lub poczęstować się tym, co zostawili inni. Fundacja Rething wraz z Stowarzyszeniem Wzajemnej Pomocy Agape postanowiły połączyć siły. Na terenie stowarzyszenia stoi lodówka, która jest sercem całego przedsięwzięcia.

Na całym świecie ok 1/3 produkowanej żywności jest marnowana. Wynik ten oznacza, że w przybliżeniu co sekundę marnuje się 51 ton jedzenia. Jest to realny problem, z którym należy walczyć. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Warto więc pomyśleć o innych. Szczególnie o osobach niedożywionych i głodnych.
Jadłodzielnia dostępna jest przez 24 godziny 7 dni w tygodniu. Dla chcących pomóc oraz tych, którzy pomocy potrzebują zapraszamy przy ul. Piłsudskiego 41/43.

Do lodówki można przynosić jedzenie, które sami chcielibyśmy zjeść. Chodzi o to, żeby były to produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości, czyli ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia, czyli ,,należy spożyć do”. Można również przynosić produkty własnoręcznie zrobione. Należy jednak pamiętać, że powinny one być starannie zapakowane i opisane. Dodatkowo należy umieścić informację o dacie przygotowania i składnikach danej potrawy. W lodówce nie można umieszczać alkoholu, surowego mięsa, potraw zawierających surowe jaja oraz produktów spleśniałych.

  • Natalia Lewandowska
Najnowsze artykuły