Smaki lata. Gdzie zjeść dobrą rybę?

01.08.2020

Smaki lata. Gdzie zjeść dobrą rybę?

Wypoczynek na świeżym powietrzu przy pięknej pogodzie i smaczna ryba na talerzu to przepis na udane wakacje. Jeżeli nie wiecie, gdzie wybrać się podczas urlopu lub na weekend poza miastem, przygotowaliśmy dla was przegląd miejsc, w których serwują dobre i świeże ryby.

Łowisko Grodzisko
Łowisko Grodzisko to miejsce przeznaczone dla każdej osoby, która pragnie spędzić wolny czas na łonie natury. Jest idealne na rodzinne wypady poza miasto, którym towarzyszy spokój, szum wody i śpiew ptaków. Zjemy tu ekologiczne ryby z pieca, które są idealną alternatywą na niedzielne obiady. Ponadto w ofercie znajdziemy szeroki wachlarz pieczonych ryb z pieca konwekcyjnego, bez zbędnego, niezdrowego tłuszczu. Ryby podawane są z dodatkami, które każdy gość wybiera indywidualnie, a na deser możemy wybrać domowe wypieki.

Rodzaje ryb, jakie możemy wybrać w Grodzisku to:

Karp

Podawany przeważnie w dzwonkach, dzięki czemu z łatwością obiera się go z ości. Mięso jest delikatne i nie śmierdzi “mułem”. Konsumowany regularnie korzystnie wpływa na pracę serca, pamięć i odporność organizmu. Cena: 7 zł / 100g.

Jesiotr

Mięso z jesiotra jest delikatne i smaczne, a przede wszystkim całkowicie pozbawione ości. Dostarcza naszemu organizmowi cennych mikroelemntów – fosforu i potasu, witaminy A. Dzięki czemu reguluję pracę serca, stanowi budulec kości i zębów. Cena: 10 zł /100g

Pstrąg

Pstrąg ma bladoróżowe, delikatne chude mięso. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych to pstrąg dostarcza najwięcej cennych kwasów omega-3, które korzystnie wypływają na cerę, prace serca czy układu krążenia. Cena: 7 zł / 100g

Amur

Amur należy do ryb karpiowatych. Jego mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste i jędrne. W porównaniu do karpia, mięso z amura jest dużo chudsze. Amur ma również mniej ości, które łatwo odchodzą od mięsa. Cena: 7 zł / 100g

Strona internetowa:

https://lowiskogrodzisko.pl/

Adres:

ul. Zamkowa, Wręczyca Mała

Pstrągarnia w Złotym Potoku

Na terenie malowniczej Jury Krakowsko-Częstochowskiej znajdziemy wiele atrakcji, w tym również miejsca, gdzie możemy smacznie zjeść. Takim miejscem jest Pstrągarnia w Złotym Potoku tuż nad rzeką Wiercicą. Przy okazji zwiedzania turystycznych atrakcji, jakimi są między innymi Źródła Zygmunta i Elżbiety, sędziwy dąb Bartuś, czy ostańce skalne – Brama Twardowskiego i Diabelskie Mosty, możemy zakończyć dzień, jedząc smakowitego pstrąga tęczowego, który jest prawdziwą wizytówką Złotego Potoku. Pstrągarnia jest najstarszą hodowlą tego gatunku w kontynentalnej Europie. Została ona założona w 1881 roku przez hrabiego Edwarda Raczyńskiego i nieprzerwanie działa po dziś dzień. W Pstrągarni można zobaczyć na własne oczy pływające ryby, wsłuchać się w szum rzeki i zaczerpnąć świeżego powietrza. W ofercie oprócz pstrąga potokowego znajdziemy również karpia oraz jesiotra z bogatym wyborem dodatków. Na miejscu prowadzona jest ponadto sprzedaż pstrąga żywego i wędzonego, a także inne rodzaje ryb przez cały rok. – Dzięki specjalnym warunków hodowli możemy zagwarantować unikalny smak naszych ryb, po który będą chcieli do nas Państwo wracać – zapewniają właściciele i zapraszają do odwiedzenia swojego Gospodarstwa Rybackiego “Pstrągarni” i “Smażalni Ryb”.

Strona internetowa:

www.pstragarnia.pl

Adres:

Gospodarstwo Rybackie “Pstrągarnia” / Smażalnia Ryb
Złoty Potok, ul. Kościuszki 100

Smażalnia pod lasem w Sygontce

Sygontka to malownicza miejscowość koło Częstochowy – na obrzeżach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Tam też znajduje się gospodarstwo rybackie oraz wyjątkowa rybna restauracja z przepysznymi daniami. Hodowla pstrąga ma tutaj długą tradycję – sięga bowiem 1975 roku. Doskonały i wyjątkowy smak ryb, a także bezpieczeństwo hodowli gwarantuje zasilanie wodą artezyjską. Gospodarstwo w Sygontce specjalizuje się w hodowli i sprzedaży pstrąga źródlanego, tęczowego i pali alzackiej. Sprzedaż ryb prowadzona jest cały rok. Śmiało możecie wybrać się w tamte tereny, aby zasmakować ryby w najpyszniejszej postaci. Specjalność „Smażalni pod lasem” to „pstrągi grillowane sygontka”. Restauracja oferuje ponadto szeroką gamę ryb – od tradycyjnego karpia i wspomnianego już wcześniej szlachetnego pstrąga po ekskluzywnego jesiotra. Są one przygotowywane na różne sposoby. Bez wątpienia wielbiciele dań rybnych znajdą coś dla siebie. Ryby w tej smażalni są przyrządzane według starych, sprawdzonych receptur, bez dodatków wzmacniających smak i aromat. Potrawy przyprawiane są także ziołami z własnego ogrodu.

Strona internetowa:

www.pstrag-sygontka.pl

Adres:

Gospodarstwo Rybackie “Pstrąg”
Sygontka , ul. Leśna 8

Restauracja Rybna “Smażalnia pod lasem”
Sygontka, ul. Leśna 10

Bar i wędzarnia “Słoneczny Pstrąg”

Bar i wędzarnia „Słoneczny Pstrąg” znajdują się w pięknej scenerii stawów rybnych w miejscowości Rzędowie k. Prusicka. Można tam kupić zarówno ryby świeże, wędzone oraz żywe prosto ze stawów hodowlanych. Obiekt położony jest wśród lasów i jest nieco oddalony od głównej drogi nr 483. Spokojne otoczenie i klimat tego miejsca sprzyja wypoczynkowi. Panuje tam rodzinna i miła atmosfera. Własne stawy hodowlane gospodarstwa gwarantują klientom zawsze świeże i najlepszej jakości ryby. Zjemy tutaj m.in. karpia, amura czy pstrąga.

Adres:

Rzędowie 93 (k. miejscowości Prusicko)

Smażalnia ryb Tkaczyński Jerzy

Smażalnia ta zlokalizowana jest w malowniczej miejscowości Kuźnica nad rzeką Kocinką. Zjemy tu zarówno ryby smażone, jak i wędzone – z różnego rodzaju dodatkami. W ofercie znajdziemy między innymi karpie, pstrągi, okonie i sandacze. Na terenie obiektu znajdują się przestronne altany i mnóstwo zadbanej zieleni. Smażalnia położona jest bezpośrednio przy rzece, co zapewnia przyjemny widok i poczucie bliskości z naturą. Okolica ta słynie ze spływów kajakowych, pięknych lasów i urokliwych miejsc nad rzeką. Jeżeli wybieramy się w tamte strony, aby odpocząć od zgiełku miasta lub codziennych obowiązków, warto zakończyć swój dzień, pozwalając sobie na świeżą i dobrą rybę w Kuźnicy.

Adres:

Smażalnia ryb Tkaczyński Jerzy

Kuźnica 23 (gmina Nowa Brzeźnica)

 

fot. Pixabay

  • pn
Najnowsze artykuły