Tort na medal. Uczniowie Gastronomika na podium

02.03.2024

Tort na medal. Uczniowie Gastronomika na podium

Tort w kwiaty? I to jaki! Uczniowie częstochowskiego „Gastronomika” przygotowali wielopiętrowe ciasto, którym zagwarantowali sobie miejsce na podium podczas Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych.

W tym roku tematem przewodnim Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych były „kwiaty polskie”. Ekipa z Częstochowy postawiła więc na piękny, wielopoziomowy tort z florystycznymi zdobieniami. W ten sposób zagwarantowała sobie miejsce na podium, zdobywając brązowy medal. W skład drużyny z częstochowskiego „Gastronomika” weszli uczniowie: Dżesika Panasińska i Kacper Mroziński, a także Agnieszka Szymczyk – ich szkolny opiekun. W ekipie znalazł się też Marcin Sikorski – przedstawiciel pracodawców wspierających szkolnictwo branżowe.

Ale na medal spisali się wszyscy uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Nagrodą specjalną EXPO Sweet 2024 dla „Ducha Ekipy” doceniono ich wsparcie i doping dla przedstawicieli szkoły.

Mistrzostwa to nie tylko okazja do rywalizacji, ale także do nauki i poznania nowych trendów i technik w cukiernictwie. Głównym celem konkursu jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży i wyłonienie najzdolniejszych uczniów, którzy w przyszłości będą się spełniać w zawodzie.

fot. UM Częstochowy

  • red.
Najnowsze artykuły