![Tort na medal. Uczniowie Gastronomika na podium](https://zycieczestochowy.pl/wp-content/uploads/2024/03/72616-scaled_767x470_acf_cropped.jpg)
02.03.2024
Tort na medal. Uczniowie Gastronomika na podium
Tort w kwiaty? I to jaki! Uczniowie częstochowskiego „Gastronomika” przygotowali wielopiętrowe ciasto, którym zagwarantowali sobie miejsce na podium podczas Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych.
W tym roku tematem przewodnim Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych były „kwiaty polskie”. Ekipa z Częstochowy postawiła więc na piękny, wielopoziomowy tort z florystycznymi zdobieniami. W ten sposób zagwarantowała sobie miejsce na podium, zdobywając brązowy medal. W skład drużyny z częstochowskiego „Gastronomika” weszli uczniowie: Dżesika Panasińska i Kacper Mroziński, a także Agnieszka Szymczyk – ich szkolny opiekun. W ekipie znalazł się też Marcin Sikorski – przedstawiciel pracodawców wspierających szkolnictwo branżowe.
Ale na medal spisali się wszyscy uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Nagrodą specjalną EXPO Sweet 2024 dla „Ducha Ekipy” doceniono ich wsparcie i doping dla przedstawicieli szkoły.
Mistrzostwa to nie tylko okazja do rywalizacji, ale także do nauki i poznania nowych trendów i technik w cukiernictwie. Głównym celem konkursu jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży i wyłonienie najzdolniejszych uczniów, którzy w przyszłości będą się spełniać w zawodzie.
fot. UM Częstochowy