W papryce z Cykarzewa wykryto salmonellę

14.08.2020

W papryce z Cykarzewa wykryto salmonellę

Jedna partia papryki słodkiej pochodzącej z zakładu produkcyjnego CARUM z Cykarzewa Północnego została wycofana. Powód? Wykryto w niej obecność bakterii salmonella.

– W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg – informuje Główny Inspektor Sanitarny.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności mogą wywołać zatrucie pokarmowe. – Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego. Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem – podsumowuje GIS.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g

Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143

Kraj pochodzenia: HISZPANIA

Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny

  • kg
Najnowsze artykuły