![Wyróżnienie dla zrębskiego chleba](https://zycieczestochowy.pl/wp-content/uploads/2018/08/chleb_767x470_acf_cropped.jpg)
07.08.2018
Wyróżnienie dla zrębskiego chleba
W Chorzowie odbył się Finał Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę województwa śląskiego.
Wśród laureatów znalazł się reprezentant gminy Olsztyn z sołectwa Zrębice – chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy na przednówku. Zdobył on wyróżnienie w kategorii „Produkty pochodzenia roślinnego – produkty zbożowe”. Upiekła go Janina Ulrich, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Zrębicach. W nagrodę pani Janina otrzymała dyplomy i upominki od marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi, przewodniczącej Kapituły Krajowej konkursu Izabelli Byszewskiej, członka Kapituły Krajowej Jana Zwolińskiego oraz dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Marka Dziubka – współorganizatora konkursu.
Do udziału zakwalifikowano 52 produkty oraz 9 zespołów w części gastronomicznej. Komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i jedna potrawa otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2018”, która będzie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu 30 września 2018 r. na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Konkurs jest okazją do podtrzymywania dziedzictwa kulturowego i ocalenia od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych.