Zrębicki chleb najlepszy

05.08.2017

Zrębicki chleb najlepszy

Do udziału w konkursie zakwalifikowano 50 produktów oraz 10 ekip w części gastronomicznej. Komisja konkursowa przyznała wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Jury  oceniało  nie tylko walory smakowe, a przede wszystkim specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie.

 

Wśród laureatów rywalizacji znalazł się również reprezentantka naszego regionu. Zrębski  chleb żytni z ziemniakami zajął I miejsce w kategorii “Produkty pochodzenia roślinnego  – produkty zbożowe”. Nagrodzony chleb został upieczony przez Janinę Ulrich, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Zrębicach. Za wygraną pani Janina otrzymała  dyplomy i upominek  od  Przewodniczącej Kapituły Krajowej konkursu, Izabelli Byszewskiej, Członka Zarządu Województwa Śląskiego, Kazimierza Karolczyka oraz Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Marka Dziubka – współorganizatora konkursu.

Na tym jednak nie koniec sukcesów. Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Olsztynie, Bernadetta  Niemczyk i członkini Koła,  Edwarda Muskalska  za olsztyńskie oponki serowe otrzymały dyplom uznania od Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz nagrodę rzeczową od organizatorów konkursu.

Odbywający się konkurs jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia “kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych województwa Śląskiego.

  • kg
  • zdj. UG Olsztyn
Najnowsze artykuły