26.11.2023
Program “Dobry posiłek w szpitalu”. Zobaczcie, jak karmią teraz na Parkitce!
Jeszcze we wrześniu Minister Zdrowia wydał rozporządzenie w sprawie edukacji żywieniowej i poprawy jakości żywienia w szpitalach. Do 31 grudnia trwa okres organizacji pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”, a od nowego roku nastąpi etap realizacji. Niedawno przystąpiła do niego również „Parkitka”.
Nowy jadłospis dla pacjentów
Posiłki dla pacjentów Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP muszą być urozmaicone i zbilansowane pod względem wartości
składników odżywczych. Dlatego też opracowaniem minimum tygodniowego jadłospisu zajmuje się dietetyk. Poza rodzajem posiłku i jego
składnikami, w jadłospisie musi znaleźć się informacja o wartości energetycznej i odżywczej, ilości soli, wielkości porcji, obecnych alergenach i sposobie przetwarzania. Poza menu podstawowym w jadłospisie znajduje się również plan diety lekkostrawnej i niskoglikemicznej. – Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej
diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego. Dobrze odżywieni pacjenci szybciej wracają do zdrowia i krócej przebywają w szpitalu, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego. – wyjaśnia szpital.
Menu podstawowe 20 listopada
W poniedziałek 20 listopada pacjenci Parkitki na śniadanie dostali pieczywo, masło, twaróg z czubrycą i czerwoną paprykę. Dodatkowo
w menu śniadaniowym znalazła się granola oraz napoje: herbata z cytryną i kakao na mleku. Na obiad z kolei zaplanowano zupę jarzynową z zacierką i gulasz afrykański, w składzie którego znalazły się krojone pomidory, marchew, pieczarki, cebula, papryka, ciecierzyca, orzechy arachidowe, sezam i koncentrat pomidorowy. Do tego pacjenci dostali kajzerkę i wieloowocowy kompot. Wieczorem na talerzu znalazło się
pieczywo – do wyboru chleb słonecznikowy lub kajzerka. Do tego masło, polędwica z piersi indyka, pomidor i herbata. W jadłospisie znalazł się również posiłek dodatkowy. W poniedziałkowym menu był to pasztet warzywny. Całe menu to 2668,9 kcal; 94,9 g białka, 108 g tłuszczu; 32,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych; 347,48 g węglowodanów i 6,85 g soli.
Cały jadłospis dostępny jest tutaj: jadłospis
20. 11.2023 śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
20.11.2023 śniadanie dieta podstawowa
20.11.2023 obiad dieta podstawowa
20.11.2023 obiad diata łatwostrawna
21.11.2023 śniadanie dieta podstawowa
21.11.2023 śniadanie dieta łatwo strawna
21.11.2023 obiad dieta podstawowa
21.11.2023 obiad dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
22.11.2023 śniadanie dieta podstawowa
22.11.2023 śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
22.11.2023 obiad dieta podstawowa
22.11.2023 obiad dieta łatwo strawna
23.11.2023 śniadanie dieta podstawowa
23.11.2023 śniadanie dieta łatwo strawna
23.11.2023 obiad dieta podstawowa
23.11.2023 obiad dieta łatwo strawna
24.11.2023 śniadanie dieta podstawowa
24.11.2023 śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
24.11.2023 obiad dieta podstawowa
24.11.2023 obiad dieta łatwo strawna
fot. WSS im. NMP