Program “Dobry posiłek w szpitalu”. Zobaczcie, jak karmią teraz na Parkitce!

26.11.2023

Program “Dobry posiłek w szpitalu”. Zobaczcie, jak karmią teraz na Parkitce!

Jeszcze we wrześniu Minister Zdrowia wydał rozporządzenie w sprawie edukacji żywieniowej i poprawy jakości żywienia w szpitalach. Do 31 grudnia trwa okres organizacji pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”, a od nowego roku nastąpi etap realizacji. Niedawno przystąpiła do niego również „Parkitka”.

Nowy jadłospis dla pacjentów

Posiłki dla pacjentów Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP muszą być urozmaicone i zbilansowane pod względem wartości
składników odżywczych. Dlatego też opracowaniem minimum tygodniowego jadłospisu zajmuje się dietetyk. Poza rodzajem posiłku i jego
składnikami, w jadłospisie musi znaleźć się informacja o wartości energetycznej i odżywczej, ilości soli, wielkości porcji, obecnych alergenach i sposobie przetwarzania. Poza menu podstawowym w jadłospisie znajduje się również plan diety lekkostrawnej i niskoglikemicznej. – Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej
diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego. Dobrze odżywieni pacjenci szybciej wracają do zdrowia i krócej przebywają w szpitalu, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego. – wyjaśnia szpital.

Menu podstawowe 20 listopada

W poniedziałek 20 listopada pacjenci Parkitki na śniadanie dostali pieczywo, masło, twaróg z czubrycą i czerwoną paprykę. Dodatkowo
w menu śniadaniowym znalazła się granola oraz napoje: herbata z cytryną i kakao na mleku. Na obiad z kolei zaplanowano zupę jarzynową z zacierką i gulasz afrykański, w składzie którego znalazły się krojone pomidory, marchew, pieczarki, cebula, papryka, ciecierzyca, orzechy arachidowe, sezam i koncentrat pomidorowy. Do tego pacjenci dostali kajzerkę i wieloowocowy kompot. Wieczorem na talerzu znalazło się
pieczywo – do wyboru chleb słonecznikowy lub kajzerka. Do tego masło, polędwica z piersi indyka, pomidor i herbata. W jadłospisie znalazł się również posiłek dodatkowy. W poniedziałkowym menu był to pasztet warzywny. Całe menu to 2668,9 kcal; 94,9 g białka, 108 g tłuszczu; 32,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych; 347,48 g węglowodanów i 6,85 g soli.

Cały jadłospis dostępny jest tutaj: jadłospis

 

20. 11.2023 śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

20.11.2023 śniadanie dieta podstawowa

20.11.2023 obiad dieta podstawowa

20.11.2023 obiad diata łatwostrawna

21.11.2023 śniadanie dieta podstawowa

21.11.2023 śniadanie dieta łatwo strawna

 

21.11.2023 obiad dieta podstawowa

 
21.11.2023 obiad dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

22.11.2023 śniadanie dieta podstawowa

22.11.2023 śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

22.11.2023 obiad dieta podstawowa

 
22.11.2023 obiad dieta łatwo strawna

23.11.2023 śniadanie dieta podstawowa

23.11.2023 śniadanie dieta łatwo strawna

23.11.2023 obiad dieta podstawowa

23.11.2023 obiad dieta łatwo strawna

24.11.2023 śniadanie dieta podstawowa

24.11.2023 śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

24.11.2023 obiad dieta podstawowa

24.11.2023 obiad dieta łatwo strawna

 

fot. WSS im. NMP

  • mz
Najnowsze artykuły